Betlém Pavla Rouhy

Přepis článku z Českokrumlovského deníku
Zdroj: https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/k-jeslickam-uz-miri-i-prezident-a-ucitel-20111216.html

K jesličkám už míří i prezident a učitel hudby


16.12.2011 Martin Tröster
Šéfeditor pro jižní a západní Čechy

Velešín - Vedle šéfa Společnosti přátel města Velešína se v Rouhově betlému letos najde i hudebník Alois Hujsl.

 

rouha betlem galerie 980
Se stavbou Velešínského betléma pomáhají zemědělci Pavlu Rouhovi také jeho synové.
Na snímku je se svým zručným otcem desetiletý Pepča. | Foto: DENÍK/Martin Tröster


Kdo by ve velešínském betlému místního zemědělce Pavla Rouhy hledal jen tradiční křesťanské motivy, tvrdě by narazil. Vedle jesliček se Svatou rodinou či repliky města Betléma tu lze při důkladnějším pozorování spatřit i podobizny velešínských patriotů – žijících i těch, kteří už odešli na věčnost.

Tváří v tvář si tak při dnešní vernisáži výstavy Velešínského betlému bude hledět například Zdeněk Korbela, prezident Společnosti přátel města Velešína. Právě ta spravuje historický dům U Kantůrků, který výstavu nejen Rouhova, ale i dalších betlémů hostí. A právě Zdeněk Korbela, jehož soška bude mít coby součást Velešínského betlému letos svoji premiéru, byl jedním z těch, kdo Pavla Rouhu k uměleckému snažení přemluvili.

Velešínský zemědělec měl totiž na půdě uložený betlém svého dědečka. A přátelé města Velešína jej chtěli zapůjčit k výstavě. Pavel Rouha tedy přislíbil, že figurky, do nichž si už zahlodal zub času, opraví, jenže pak je nechtěl dát z ruky. A tak oprášil své řezbářské náčiní, které odložil před nástupem na vojnu, a do příštích Vánoc vyrobil repliky sošek svého děda. Ty veřejnost poprvé spatřila v roce 2006.
„Ústředním motivem betlému jsou jesličky, to je základ, vytvořený podle předlohy mého dědy. Tuto památku nechci narušovat vytvářením dalších darovníčků, proto každoročně rozvíjím tu část betléma, která představuje již zapomenutá řemesla a také místní občany,” vysvětlil Pavel Rouha.

A tak vedle Zdeňka Korbely coby perníkáře a jeho manželky Marie lze vedle jesliček spatřit i naivní malíře Marii a Martina Šítalovy, hrnčířskou rodinu Čadových z Římova anebo listonoše pana Posekaného. Letos poprvé pak také někdejšího ředitele velešínské základní umělecké školy Aloise Hujsla, který před jesličkami s houslemi v rukou stojí v hloučku s duší velešínského chrámového sboru Marií Peškovou a skladatelem Jakubem Janem Rybou.

Doslova žhavou novinkou letošního roku je replika lenorské pece, u níž stojí postavičky nápadně se podobající lenorskému pekaři Augustinu Sobotovičovi a jeho manželce Marii. „S nimi jsem se potkal v Hoslovickém mlýně na Strakonicku, kam často a velmi rád jezdím, a tak jsem jim touto formou chtěl oplatit jejich vřelé přátelství,” poznamenal Pavel Rouha.

Velešínský betlém pod jeho rukama vyrůstal ve sklepení Kantůrkovce posledních třicet dní. „Co metr čtvereční, to jeden den. Jsou to tři týdny úmorného přemýšlení, než si v hlavě sesumíruju, jak vytvořit krajinu betléma tak, aby byla pokaždé jiná. Kam dám kterou stavbu, kde za pomoci hlíny, mechu nebo pařezů vymodeluji kopec. Není problém přinést šest banánových krabic plných figurek a ty nasázet na desku. Jenže pak lidi přijdou a řeknou: Hm, to už jsme viděli. Takhle mohou každoročně obdivovat pořád něco nového,” doplnil Pavel
Rouha, jenž si už vychovává své nástupce.

„Všichni tři synové mi pomáhají, a to jak přímo při stavbě betléma, tak i cennými radami. To víte, jak stárnu, tak blbnu a úsudek už nemám stejně dobrý jako dřív,” poznamenal se smíchem velešínský betlémář. „Syn Vašek mě sice občas hecuje, že by betlém prodal a koupil za to motorku, ale já ho nedám. Je to moje dítě a těší mě, když prostřednictvím betlému můžu udělat každý rok na Vánoce lidem radost,” dodal Pavel Rouha.

K vidění je do Tří králů

- výstava Velešínského betlému Pavla Rouhy se v historickém domě U Kantůrků na náměstí J. V. Kamarýta slavnostně otevírá dnes v 17 hodin
- ve dnech 17. 12. až 6. 1. bude výstava přístupná denně od 14 do 17 hodin, o nedělích a svátcích navíc mezi 9. a 10. hodinou
- kromě Rouhova betlému jsou zde k vidění i desítky dalších děl



 Gusta Sobotovič s Maruškou

k šohajům přibyla i děvčica

 Zdeněk Korbela nabízí své Marušce perník

pan učitel Alois Hujsl

@import url('https://maxcdn.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.7.0/css/font-awesome.min.css');