Betlém Pavla Rouhy

Přepis článku z Českokrumlovského deníku
Zdroj: https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/velesinsky-rouhuv-betlem-zhodnoti-odb20110228.html

Rouhův velešínský betlém zhodnotí odborníci

28.2.2011
Martin Tröster
Šéfeditor pro jižní a západní Čechy

Velešín - O díle Pavla Rouhy se bude psát v betlémářském zpravodaji.


Replika papírny z druhé poloviny 18. století je jednou z posledních novinek ve velešínském betlému Pavla Rouhy.

betlem pavel rouha velesin2010 galerie 980

Na snímku je samotný autor. | Foto: DENÍK/Martin Tröster


Unikátního velešínského betlému, který vytvořil a postupně rozšiřuje velešínský soukromý zemědělec Pavel Rouha, si všimli odborníci. Nebude to zřejmě trvat dlouho a o díle nadaného všeuměla si přečte odborná veřejnost přímo v betlemářském zpravodaji nazvaném Betlémy a betlemáři.

 

Právě to bude podle předsedkyně jihočeské pobočky Českého sdružení přátel betlémů Alexandry Zvonařové první krok k odbornému zhodnocení velešínského betlému. „O tomto díle pana Rouhy totiž betlémářská veřejnost zatím příliš neví, a proto je třeba to napravit,“ vysvětlila Alexandra Zvonařová.

Z betlemářského i etnografického hlediska je podle ní velešínský betlém velmi zajímavý. „I proto, že jako jeden z mála betlémů nevzniká pro peníze, ale z určitých tradic a přesvědčení autora. A to, že jde o betlém s velešínskými postavičkami a hlavně s tradičními řemesly, která budou tímto zachována i pro další generace, je zvláště důležité,“ vyzdvihla Alexandra Zvonařová.

„Trochu mi pan Rouha připomíná mistra Krýzu, ale o pár set let mladšího,“ přirovnala odbornice velešínského řezbáře k Tomáši Krýzovi, jindřichohradeckému měšťanu a punčochářskému mistrovi, autorovi slavných Krýzových jesliček.

Svůj betlém vystavuje Pavel Rouha každoročně ve zcela jiné podobě ve velešínském historickém domě Kantůrkovci. Dílo čítá na 150 figurek vyřezaných z lipového dřeva, k vidění jsou v něm ale i repliky stavení, zasazené do krajiny z přírodních materiálů.

@import url('https://maxcdn.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.7.0/css/font-awesome.min.css');